به گزارش «فرهیختگان»، به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، آیت الله سیدابراهیم رئیسی در جلسه صبح امروز (دوشنبه) شورای عالی قوه قضاییه، با تبریک آغاز امامت دوازدهمین اختر تابناک آسمان ولایت و منجی عالم بشریت، حضرت مهدی (عج)، اجرای عدالت را از ویژگیهای مهم حکومت مهدوی عنوان کرد.
عدالت از محوریترین مسائل در نظام اسلامی است
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز مسأله «عدالت» از مهمترین و محوریترین مسائل جمهوری اسلامی به عنوان نظامی است که میتواند زمینه ساز ظهور و تشکیل حکومت مهدوی باشد و اجرای عدالت، هم در قانون اساسی و هم در سیره و سلوک امامین جامعه مورد تأکید قرار گرفته است.
همه اجزای حاکمیت مأمور اجرای عدالتند؛ دستگاه قضا بیش از همه
آیت الله رئیسی با بیان این که همه اجزای حکومت و کارگزاران نظام ملزم به اجرای عدالت هستند، قوه قضاییه را پیشانی اجرای عدالت معرفی کرد و افزود: همه همکاران دستگاه قضا باید بدانند که مأمور به اجرای عدالت هستند و هر اقدامی را باید با سنجه تحقق عدالت انجام دهیم.
عدالت هم باید مانند گرما و سرما وارد خانه و زندگی مردم شود
رئیس قوه قضاییه با تأکید بر این که مردم باید اجرای عدالت را احساس کنند، تصریح کرد: همان طور که حرارت و برودت هیچ مانعی را نمیشناسد و وارد خانه و کاشانه مردم میشود، عدالت هم باید وارد زندگی مردم شود و برای جامعه کاملاً ملموس باشد.
مهمترین شاخصه عدالت، قانونگرایی و قانونمداری است
آیت الله رئیسی از قانونمداری و قانونگرایی به عنوان شاخص عدالت یاد کرد و گفت که مسئولان و آحاد مردم باید عمل به قانون و مقررات را ارزش تلقی کرده و قانون گریزی و قانون شکنی را ضد ارزش بدانند و همواره قانونمدار حرکت کنند.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا از کرونا به عنوان یکی از دغدغههای امروز جامعه یاد کرد و با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری بر رعایت مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و دستگاههای ذیربط، اجرای این تصمیمات و رعایت بایدها و نبایدها از سوی همگان را مورد تأکید قرار داد.
توهین به مقدسات میلیونها انسان میدان دادن به افراد جاهل است
آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با محکومیت هتک حرمت ساحت مقدس نبی مکرم اسلام در فرانسه، اهانت به ساحت قدسی پیامبر اعظم (ص) را اهانت به همه ادیان و انبیاء الهی دانست و اظهار داشت: توهین به مقدسات میلیونها انسان خلاف ادیان ابراهیمی و توهین به انسان و خردگرایی و دفاع از جهل و میدان دادن به افراد نادان است.
جسارت به پیامبر اسلام توهین به حضرت موسی و عیسی (س) است
رئیس قوه قضاییه افزود: گاهی در یک گوشه توهینی به مقدسات میشود و دولتها هم به محض این که مُطلّع میشوند واکنش نشان میدهند، اما حمایت دولت مدعی آزادی و حقوق انسان از توهین به آخرین پیام آور الهی در واقع توهین به حضرت موسی و حضرت عیسی سلام الله علیهما، مغایر با آزادی و حقوق انسان هاست.
آیت الله رئیسی با بیان این که قاطبه آزاداندیشان عالم چه با تحریم کالاهای فرانسوی و چه بدون تحریم کردن کالاهای این کشور از عاملان و حامیان اهانت به پیامبر اعظم (ص) ابراز انزجار کرده اند، یکی از اهداف اهانت کنندگان را حساسیت سنجی جهان اسلام نسبت به این نوع اقدامات عنوان کرد و گفت که آنها به خوبی دریافته اند این اقدام نه تنها در جهان اسلام که از نظر همه مردم دنیا محکوم و منفور است.
انگلیس خبیث میخواهد نهادهای انقلابی را تضعیف کند
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پیگیری جدی جنگ روانی از سوی دشمن در کنار جنگ اقتصادی علیه ملت ایران به تحرکات اخیر بنگاههای سخن پراکنی بیگانه در تضعیف نهادهای انقلابی اشاره کرد و گفت: آنها وقتی تقدیر رهبری و مردم از خدمات و اقدامات امنیت آفرین نیروی انتظامی را دیدند، عملیات روانی خود را برای تضعیف این نیرو آغاز کردند.
با هر تخلفی برخورد شود، اما یک حادثه نباید بهانه تضعیف پلیس شود
آیت الله رئیسی افزود: هر گونه تخلف در هر دستگاهی نسبت به هر کسی قابل تعقیب و پیگیری است و خود دستگاهها هم تخطی از قانون را نمیپسندند و با آن برخورد میکنند، ولی باید مراقب تحرکات دشمن باشیم که میخواهد با سوءاستفاده از یک حادثه که در گوشهای رخ داده، جایگاه و هویت یک نهاد را به طور کامل مخدوش نماید.
رئیس قوه قضاییه خاطر نشان کرد: امروز دشمن در اتاق فکر خود سناریویی را طراحی میکند که با راه اندازی جنگ روانی و بزرگ نمایی نارسایی ها، مجموعه یک نیروی خدمتگزار و در میدان که مقتدرانه وظایف خود را انجام میدهد، تضعیف کند که باید با این حرکت هوشمندانه برخورد کرد.
هتک حرمت هر کسی چه مسئول باشد یا نباشد، مذموم است
آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش به مواضع حکیمانه مقام معظم رهبری در حرام اعلام کردن هتک حرمت مسئولان نظام و تفاوت آن با نقد و نقدپذیری اشاره کرد و گفت: هتک حرمت و هرگونه افترا و تهمت، نه تنها نسبت به مسئولان که نسبت به هر شخصی مذموم و محکوم است.
نقد خوب است، اما در نقادی نباید آبروی افراد را برد
رئیس قوه قضاییه افزود: همان طور که رهبری فرمودند، نقد و نقادی آزاد است و مسئولان هم باید روحیه نقدپذیری داشته باشند و خود را در معرض نقد قرار دهند، اما حفظ حرمت و آبروی افراد از حدود آزادی است که همه باید به آن توجه و اهتمام داشته باشند.
آیت الله رئیسی با بیان این که باید مرز بین نظارت و دخالت را رعایت کرد، تصریح کرد: بازرسی باید محکم به وظیفه نظارتی خود عمل کند و گزارش آن را هم ارائه نمایند و مسئولان باید از مسئولان احساس تعامل و همیاری کنند.
وی افزود: مقام معظم رهبری تاکید کردند که کار کشور باید پیش برود، اما دشمنان دنبال سنگ اندازی و توقف در امور هستند و سیاست ما در قوه قضائیه این است که با انسجام و همکاری با دیگر دستگاهها اجازه ندهیم کوچکترین وقفهای در امور کشور ایجاد شود.
سوت زنی بدون اثبات ادعای یک فساد، مبارزه با فساد نیست
رئیس دستگاه قضا حفظ حرمت افراد در اجرای عدالت را هم مورد تأکید قرار داد و متذکر شد: برخی تحت عنوان مبارزه با فساد بدون این که رسیدگی و صحت و ثقم آن مشخص شود، اقدام به افشاگری میکنند در حالی که هر خبری الزاماً درست نیست و باید حتماً مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.
هر کسی درباره فساد سندی دارد به دستگاه قضایی ارائه دهد
آیت الله رئیسی با بیان این که «سوت زنی و اعلام فساد به تنهایی، اسمش مبارزه با فساد نیست»، مبارزه با فساد را در گرو اقدام و برخورد با زمینههای فساد و مفسدین دانست و از همگان خواست که گزارشهای خودشان درباره مفاسد را برای بررسی و رسیدگی به دستگاه مسئول مبارزه با فساد یعنی دستگاه قضایی و مسئولان ذیربط ارائه دهد.
رئیس قوه قضاییه با تأکید بر برخورد قاطع دستگاه قضا با فساد اقتصادی تصریح کرد: فساد را باید اعلام کرد تا پیگیری شود، اما این که کسی احساس مسئولیت کند و قبل از اثبات یک ادعا آبروی دیگران را ببرد کار درستی نیست و برای جامعه نیز آوردهای نخواهد داشت.
بازگرداندن بیت المال مهمتر از مجازات مفسدین است
آیت الله رئیسی با تقدیر از اقدامات دادستانی تهران در وصول معوقات بانکی و بازگرداندن میلیاردها دلار ارز واردات و صادرات به بیت المال اظهار داشت: مجازات مفسدین اقتصادی مساله مهمی است و افراد مفسد باید به زندان بروند، اما بازگرندان اموال به یغما رفته بیت المال مهمتر است و اولویت قرار گرفتن این مسأله قابل تقدیر است.
بانکها بدون احراز صلاحیت به کسانی تسهیلات داده اند که میگویند کارتن خواب بوده اند
رئیس دستگاه قضا از تلاشهای صورت گرفته برای بازگرداندن ارزهای صادراتی به بانک مرکزی نیز تقدیر کرد و با انتقاد از پرداخت تسهیلات و یا کارت بازرگانی به افرادی که بانکها از آنها به عنوان «کارتن خواب» یاد کردند، گفت: در پرداخت تسهیلات به افراد باید اعتبارسنجی شود، اما عجیب است که برخی بانکها بدون احراز صلاحیت به برخی افراد وام داده اند تا فعالیت اقتصادی انجام دهند یا بدون احراز صلاحیت به افرادی کارت بازرگانی ارائه شده، اما حالا آمار میدهند و میگویند آنها کارتن خواب بوده اند!
جوانی که ۶ میلیون حقوق میگیرد چطور ماهی سه سکه مهریه بدهد؟
آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش به درخواست برخی محکومان مهریه برای حمایت دستگاه قضایی از آنها به دلیل اعسار در پرداخت مهریه اشاره کرد و اظهار داشت: وقتی قیمت سکه با رشد فزاینده از سه میلیون تومان به ۱۷ میلیون تومان رسیده، چگونه میتوان انتظار داشت یک جوان با حقوق ماهیانه ۶ میلیون تومان ماهی سه سکه به عنوان مهریه پرداخت کند.
رئیس قوه قضاییه افزود: مهریه بدهی زوج به زوجه است و کسی که تمکن مالی دارد باید آن را بپردازد، اما اجماع همه علما بدون استثناء این است کسی که توان مالی ندارد نمیتوان مجبور به پرداخت مهریه یا زندانی کرد و ما که از اوضاع کشور آگاه هستیم باید بر اساس واقعیت عمل کنیم.
آیت الله رئیسی با تأکید بر این که هیچ فرد معسری نباید به دلیل عدم پرداخت مهریه در زندان بماند، به دادستان کل کشور مأموریت داد فرایند تعدیل پرداخت مهریه را پیگیری نماید و از رئیس سازمان زندانها نیز خواست که آماری از کسانی که به دلیل عدم پرداخت مهریه در زندان هستند، تهیه و ارائه نماید.
دورکاری همکاران قضایی نباید در رسیدگی به کار مردم وقفه ایجاد کند
رئیس قوه قضاییه در پایان به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا برای اعمال برخی محدودیتها در پایتخت و برخی استانها در هفته جاری گریز زد و از مسئولان دادگستری خواست که ضمن همکاری با این ستاد و اجرای مصوبات آن، طرح دورکاری کارکنان را به گونهای مدیریت کنند که حقوق مردم و ارباب رجوع رعایت شده و در پیگیری کار مردم و رسیدگی به موقع به پرونده ها، وقفه به وجود نیاید.
بازداشت ۳۸ کارمند متخلف سازمان ثبت اسناد و املاک
در این جلسه دکتر خداییان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کل کشور از اقدامات این سازمان برای برخورد با کارکنان متخلف خبر داد و گفت: با همکاری مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه، ۳۸ نفر از کارکنان خاطی سازمان و همچنین ۴ وکیل که اقدام به دلالی در حوزه مرکز مالکیت معنوی میکردند، دستگیر شده اند.
دستگیری ۱۹ وکیل مدعی وکالت تضمینی
حجت الاسلام عبداللهی رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه نیز از برخورد با ۳۰ تن از کارکنان بخشهای قضایی در استان تهران در موضوع رشوه و دخالت در پروندهها خبر داد و افزود: در پی تأکید ریاست قوه قضاییه مبنی بر برخورد با وکالت تضمینی، ۱۹ وکیل که ۱۳ نفر از آنها در تهران مشغول به فعالیت واسطه گری برای اعمال نفوذ در پروندهها و انحراف در روند دادرسی بودند، دستگیر شده اند. این افراد اقدام به پرداخت رشوه و اعمال نفوذ برای تغییر برخی آرای پروندهها کرده بودند.
بازدید ۷ ساعته دبیر ستاد حقوق بشر از زندان زنان
محمدمهدی حاج محمدی رئیس سازمان زندانها نیز در این نشست به ارائه گزارشی از بازدید ۷ ساعته خود و دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه از زندان زندان قرچک پرداخته و همچنین از تحویل ۴۰۰۰ پابند الکترونیک به استانهای کشور برای اجرای این طرح خبر داد.
بازرسی از ۵۰ دفتر خدمات الکترونیک قضایی به دستور آیت الله رئیسی
دکتر زارع پور رئیس مرز آمار و فنّاوری اطلاعات قوه قضاییه هم با اشاره به دستور رئیس دستگاه قضا برای رفع نواقص و موانع فعالیت دفاتر خدمات الکترونیک قضایی از بازرسی ۵۰ دفتر خدماتی در هفته گذشته خبر داد و گفت که آنچه میتواند بار مراجعات به این دفاتر را کاهش دهد، استفاده از ظرفیتهای گسترده خدمات غیرحضوری است که در ماههای اخیر در قوه قضاییه ایجاد شده و کمتر از ۱۰ درصد این ظرفیت مورد استفاده قرار میگیرد.
وی استفاده از سامانه نوبت دهی الکترونیک به عنوان یکی از خدمات مهم برای کاهش مراجعات حضوری به دفاتر خدماتی را کمتر از ۳ درصد عنوان کرد و متذکر شد که افزایش مراجعات به این سامانه به ویژه در این ایام که با شیوع کرونا مواجه هستیم یک ضرورت است که مردم میتوانند از طریق سایت adliran.ir اقدام به اخذ نوبت از دفاتر خدماتی کنند.
راه اندازی مرکز پشتیبانی خدمات الترونیک قضایی
دکتر زارع پور بخش مهمی از مراجعه کنندگان به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را کاربران حرفهای این دفاتر از جمله وکلا و کارشناسان حقوقی عنوان کرد و گفت: در ماههای گذشته امکانات بسیار خوبی برای خودکاربری این گروهها فراهم شده که با وجود ثبت ۵۰ هزار درخواست در این ایام باز هم میزان استفاده از این ظرفیت حدود ۸ درصد بوده که انتظار میرود این قشر بیش از دیگران از این ظرفیت استفاده نماید.
وی همچنین از راه اندازی مرکز پشتیبانی خدمات الکترونیک قضایی خبر داد و اعلام کرد شماره تماس ۵۷۷۹۸۰۰۰ از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ آماده پاسخگویی به مراجعه کنندگان و کاربران این مرکز است.
پاسخ مبسوط دبیر ستاد حقوق بشر به ادعاهای گزارشگر ویژه سازمان ملل
دکتر باقری معاون بین الملل و دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به گزارش سالانه گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران که پیش نویس آن در اختیار کشورمان قرار گرفته، گزارش مذکور را از ابعاد مختلف دارای اشکال دانست و گفت: بانی تعیین گزارشگر ویژه برای ایران کشوری است که از فروش تجهیزات پزشکی برای درمان کودکان معصوم بیمار خودداری کرده است.
گزارش جدید حقوق بشر در ایران بر اساس ادعاهای تروریستها تهیه شده
وی با تأکید بر این که فرایند تعیین گزارشگر، سیاسی بوده و شاخصههای حقوق بشری هیچ نقش و تأثیری در آن نداشته است، خاطر نشان کرد: حتی در نشست شورای حقوق بشر، کشورهای موافق با تعیین گزارشگر، کمتر از کشورهای غیرموافق بوده است.
دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: مبنای گزارش گزارشگر ویژه، ادعاها و اطلاعات دریافتی از گروههای وابسته به دولتهای معاند با ملت ایران و یا گروههای تروریستی است و گزارشگر ویژه، اظهارنظرهای دولت ایران برای اصلاح مفاد گزارش را در موارد متعددی مورد بی توجهی قرار داده و در جاهایی هم که نظر طرف ایرانی را ذکر کرده، پس از درج ادعاها و اتهامات گروههای تروریستی و با تصریح به نظر دولت جمهوری اسلامی ایران ذکر کرده و در عمل ادعاها و اتهامات تروریستها را مبنای گزارش خود قرار داده است.
بی توجهی گزارشگر ویژه به تدابیر رئیس دستگاه قضا برای صیانت از حقوق مردم
دکتر باقری با بیان این که گزارش گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر ایران بیانگر وضعیت حقوق بشر در ایران نیست، در توضیح این مطلب اظهار داشت: در این گزارش فقط ادعاها و اتهامات متعدد گروههای تروریستی در مورد حقوق بشر در ایران مطرح شده است در حالی که اختصاص بیش از یک سوم دستورالعملها و بخشنامههای رئیس قوه قضاییه به مباحث حقوق مردم و نیز رضایت بیش از ۷۰ درصدی مردم از دستگاه قضایی که مسئول احقاق حقوق مردم است، هیچ جایگاهی در آن ندارد که بیانگر بی انصافی، عدم استقلال و بی طرفی نبودن است.
وی ادامه داد: همچنین جنایت ترور سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی هیچ جایی در گزارشهای وی ندارد؛ این در حالی است که گزارشگر ویژه قتلهای فراقضایی و خودسرانه شورای حقوق بشر، این جنایت را ناقض حقوق بشر، ناقض حقوق حقوق بشردوستانه و نقض آشکار حق حیات دانست که بیانگر رویکرد سیاست زده گزارشگر ویژه است.
گزارشگر ویژه مثل کارمند وزارت خزانه داری آمریکا دنبال تثبیت تحریمهای ظالمانه ایران است
دبیر ستاد حقوق بشر با بیان این که «گزارشگر ویژه نه تنها سخنی در باب لغو تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی نزده، بلکه با عبارتهایی در صدد تثبیت این تحریم هاست که بر اساس تصمیم دیوان بین المللی دادگستری در سال ۲۰۱۸ هم غیرقانونی است»، متذکر شد در گزارش وی به جای لغو تحریمهای غیرقانونی از دولتهای تحریم کننده ایران میخواهد تا فقط آثار منفی تحریمها را با اعمال فعالیتهای بشردوستانه کاهش دهند.
دکتر باقری افزود: در این گزارش همچنین از دولت ایران میخواهد تا سازوکارهای شفاف برای تضمین مبادلات تجاری دارو و سایر اقلام بشردوستانه ایجاد نماید تا از این طریق راههای پنهان دورزدن تحریمها توسط ایران را آشکار کرده و در نتیجه آمریکاییها بتوانند این راه را نیز مسدود کنند و در واقع گزارشگر ویژه در جایگاه کارمند وزارت خزانه داری آمریکا عمل کرده است.
گزارش جدید حقوق بشر وجاهت و مشروعیت ندارد
وی با بیان این که گزارشگر ویژه هیچ یک از شرایط گزارشگر منتخب شورای حقوق بشر را احراز نکرده و عملاً ثابت کرده که نه بی طرف، و نه مستقل است و نه از انصاف برخوردار است و نه صداقت دارد و نه حسن نیتی از خود نشان داده و نه حرفهای عمل کرده است، خاطر نشان کرد که چنین شخصی شایستگی و کارآمدی لازم برای گزارشگری حقوق بشری را ندارد و بر همین اساس گزارش وی را نیز فاقد وجاهت و مشروعیت دانست.